Σήμερα είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσεις μια επιχείρηση.

Με 1 ευρώ και μερικά χαρτιά ανοίγεις νομικά μια επιχείρηση. Με 10 ευρώ αγοράζεις ένα domain. Mε 80 ευρώ το κάνεις host σε έναν πάροχο και με ένα εντελώς δωρεάν application ανεβάζεις το πρώτο σου website.

Με προσωπικό χρόνο και τη βοήθεια φίλων θα βγάλεις όμορφες φωτογραφίες, χωρίς καν επαγγελματική μηχανή παρά μόνο με το κινητό σου και θα τις ανεβάσεις στο Facebook Page σου και στο Instagram. Με 100 ευρώ το μήνα θα μπορείς να δείξεις τα προϊόντα σου στο κόσμο μέσα από διαφημίσεις στα Social Media.

Πραγματικά είναι τόσο εύκολο. Τόσο εύκολο που ακούγεται ελκυστικό. Και ναι είναι. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όμως είναι ότι όλοι μπορούν να το κάνουν αυτό. Κι ακόμα καλύτερα, όλοι το κάνουν.

Κι όταν κάτι το κάνουν όλοι παύει να είναι ενδιαφέρον, πρωτότυπο, ελκυστικό και συνεπώς εύκολο.

Ναι, με αυτό το τρόπο έχεις μια επιχείρηση στα χαρτιά και χρεοκοπημένη από το δεύτερο μήνα. Κάθε ενέργειά σου θα σε βάζει μέσα καθώς θα πληρώνεις περισσότερα από όσα βγάζεις και στο τέλος θα έχεις μόνο χρέη.

Το Business of Fashion Academy χτίστηκε με μοναδικό σκοπό να πει αλήθειες σε αυτούς που αντέχουν να τις ακούσουν, σε αυτούς που θέλουν πραγματικά να μάθουν πώς να χτίσουν το όνομά τους στην αγορά.

Το 97% αποτυγχάνουν γιατί ψάχνουν το “επιτυχία εν μια νυκτί” (overnight success). Ναι, η αλήθεια είναι ότι θα ξυπνήσεις μια μέρα επιτυχημένος αλλά όχι επειδή το σχεδίασες την προηγούμενη νύχτα. Ούτε την προηγούμενη μέρα, ή εβδομάδα, ή μήνα ή και χρόνο. Είναι σίγουρα κάτι που το σχεδίαζες χρόνια, αλλιώς δεν θα είχε έρθει αυτό το ξημέρωμα.

Δημιουργήσαμε το Business of Fashion Academy για να μοιράσουμε τις γνώσεις μας για το πώς θα χτίσεις ένα όνομα, πώς θα πουλήσεις και πώς θα ανελιχθείς σε ότι κάνεις στο Fashion.

Ξεκινήσαμε δυναμικά τον Οκτώβρη του 2018 όπου 20 συμμετέχοντες (επιτυχημένοι επιχειρηματίες, απόφοιτοι σχολών μόδας, marketers, fashion brands) έμαθαν πράγματα που κανένας δεν τους είχε πει ποτέ, όπως οι ίδιοι μας είπαν.

Την πρώτη μέρα έφυγα με σφιγμένο στομάχι με όσα άκουσα. Ήμουν έτοιμη να τα παρατήσω. Όμως κατάλαβα πως έπρεπε να αντιμετωπίσω την πραγματικότητα και να δω τι συμβαίνει στην αγορά, στο brand μου και τι μπορώ πραγματικά να κάνω για να χτίσω όχι απλά ένα business αλλά ένα στρατό από οπαδούς, όπως λένε o Costantino και η Joy – Απόφοιτος BFA

 

Το μάθημα ξεκινάει δυναμικά χωρίς να χαϊδέψει τα αυτιά των συμμετεχόντων. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πληρώσει για να μάθουν κι όχι να τους δώσουμε έτοιμες συνταγές και ψέματα. Θέλουμε να τους πούμε την αλήθεια. Να τους δώσουμε αληθινά case studies και πρακτικές που δουλεύουν. Να ξέρουν τι θαντιμετωπίσουν. Να τους δείξουμε τον τρόπο και ταυτόχρονα να τους αλλάξουμε τη νοοτροπία ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση κι όχι να περιμένουν κάποιον να τους επιλέξει.

“Κάθισα μπροστά στην υπεύθυνη του Attica και είπα το δικό μου story. Είχα ένα story για κάθε τι που με ρωτούσε και ήμουν προετοιμασμένος γι’αυτό. Πριν από το μάθημα στο BFA θα ήμουν πολύ αγχωμένος και δεν θα είχα τι να πω. Μπήκα στο Attica κατευθείαν και η υπεύθυνη μου είπε πως ο λόγος της επιλογής μου ήταν επειδή είχα ένα story να πω για όσα έχω δημιουργήσει.” –  Απόφοιτος BFA

Παλεύοντας με τις τιμές, να γίνεις πιο φθηνός από τον ανταγωνισμό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς εκεί γιατί οι ανταγωνιστές σου είναι μεγαλύτεροι και καλύτεροι παίχτες. Όσο χαμηλότερα πας τόσο θα βρίσκεται πάντα κάποιος που πουλάει φθηνότερα κι έχει απίστευτα λεφτά για promotion (βλ. Amazon, Alibaba etc).

Γιατί να αγοράσω από εσένα όταν μπορώ να πάρω το ίδιο φθηνότερα και να βρίσκεται στην πόρτα μου χωρίς να σηκωθώ από την καρέκλα;

Αυτό είναι που στην ουσία αναρωτιέται ο καταναλωτής σήμερα. Κι όσο συνεχίζεις να προσπαθείς να βγεις φθηνότερος κάνοντας προσπάθειες όπως δώρα σε wannabe bloggers, εκπτώσεις και διαγωνισμούς στο Instagram, απλά κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και ο κόσμος το καταλαβαίνει πλέον – δεν είναι χαζός.

Στο BFA μαθαίνουμε να χτίζουμε ένα story για το brand μας, για τον πελάτη μας με αξιοπρέπεια. Ανεβάζουμε τις τιμές αντί να τις ρίχνουμε γιατί δεν πουλάμε πλέον προϊόντα αλλά αξίες. Τα προϊόντα μας είναι τα σουβενίρ των αξιών μας. Και όσοι θα αγοράζουν από εμάς θα πρέπει να πιστέψουν πως αγοράζουν κάτι που έχει μεγάλη αξία. Φυσικά αν δεν έχεις ένα σωστό προϊόν δεν θα μπορείς να πεις μια ιστορία και να κοροϊδέψεις. Όμως όταν έχεις ένα προϊόν που πιστεύεις σε αυτό είναι κρίμα να στέκεσαι δίπλα με τους χιλιάδες άλλους φωνάζοντας με εκπτώσεις και παρακαλώντας να προτιμήσουν εσένα.

Το BFA δεν είναι για όσους ψάχνουν εύκολες λύσεις, φτηνές πρακτικές και γρήγορες διαδρομές. Το BFA χτίζει brands. Και ένα brand χρειάζεται πάνω απ’όλα χρόνο, δουλειά, χρήματα, επιμονή, συνέπεια, στόχους, στρατηγική και όραμα για να χτιστεί. Αν δεν τα έχεις αυτά δεν χρειάζεται καν να κάνεις τον κόπο να έρθεις γιατί απλά δεν θα πάρεις το μέγιστο από το μάθημα.

Tο BFA φτιάχτηκε για να καταρρίψει 5 μύθους:

1.Δεν ανταγωνίζομαι το Amazon ή τους μεγάλους οίκους, είμαι σε άλλη κατηγορία.

Ναι, δεν το ανταγωνίζεσαι εσύ. Το Amazοn ανταγωνίζεται εσένα. Το Amazon, το Alibaba, η Gucci επιλέγουν πλέον να μιλήσουν στο δικό σου κοινό. Γιατι μπορούν. Και φτάνουν μέσα από έξυπνες λύσεις καθοδηγώντας την αγορά. Εσύ δεν μπορείς να τους ανταγωνιστείς. Γι’αυτό πρέπει όντως να πας σε άλλη κατηγορία. Στο να χτίσεις κάτι που θα είναι πραγματικά διαφορετικό. Κι ένα ρούχο που κρέμεται σε μια κρεμάστρα παραμένει ένα ρούχο σε μια κρεμάστρα, εκτός αν ο Marketer σου πει το αντίθετο.

2. Τo Marketing είτε δεν με αφορά είτε είναι πολύ εύκολο και θα το κάνω μόνος μου.

Oύτε το ένα ούτε το άλλο ισχύουν. Και δεν είναι εύκολο και δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου. Σίγουρα πρέπει να γνωρίζεις τη γλώσσα του Marketing για να μιλήσεις στους ειδικούς αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα σου πω πώς να σχεδιάσεις (αν και η Joy θα σου πει σίγουρα) αλλά θα σου πω πώς να πεις ένα story γι’αυτό που σχεδίασες με τέτοιο τρόπο που θα τριπλασιάσεις την τιμή του και θα 10πλασιάσεις τους πελάτες σου. Κι αυτό πίστεψε με δεν είναι καθόλου εύκολο για εσένα.

3. Το Digital είναι φθηνός τρόπος να πουλήσω τα προϊόντα μου

Αντίθετα είναι πολύ ακριβός. Ναι, είναι φθηνότερος σε σχέση με το να πας με φυσικούς τρόπους να το κάνεις. Μια ολοσέλιδη διαφήμιση στην Vogue κοστίζει ένα 7ψήφιο νούμερο που με το ίδιο ποσό θα έχεις μεγαλύτερο impact και πελατολόγιο ψηφιακά σε βάθος χρόνου. Η παγίδα βρίσκεται στο “ίδιο ποσό” και στο “βάθος χρόνου”. Για να χτίσεις ένα κοινό που θα αγοράζει από εσένα ψηφιακά χρειάζεται πολύ χρόνο, αρκετά χρήματα και συνέπεια στη στρατηγική. Φθηνότερα μεν αλλά όχι φθηνά.

4. Τα Fashion Shows θα με αναδείξουν

Τα Fashion Shows θα σε αναδείξουν μόνο αν έχεις ένα concept το οποίο θα αφηγείται μια ιστορία στο μυαλό αυτών που σε παρακολουθούν. Κι αυτοί που σε παρακολουθούν είναι οι influencers που βρίσκοναι εκεί κι όχι οι celebrities μιας άλλης εποχής. Πρέπει η ιστορία σου να μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον influencer που σε στοχεύει με το κινητό του και να μπορεί να την ταξιδέψει στο Instagram του δίνοντας της ένα πολύ δυνατό review. Με λίγα λόγια να λατρέψει αυτό που κάνεις. Και πίστεψε με, αυτό που κάνεις δεν έχει καμία σχέση με το προϊόν σου. Κι αυτό μας οδηγεί στον επόμενο μύθο.

5. Οι άνθρωποι θα θαυμάσουν τις δημιουργίες μου γιατί είναι μοναδικές.

Οι άνθρωποι δεν δίνουν καμία σημασία στις δημιουργίες σου γιατί βομβαρδίζονται από χιλιάδες ίδιες δημιουργίες κάθε μέρα. Οι άνθρωποι δεν θέλουν ένα λευκό δερμάτινο πορτοφόλι. Πρώτα απ’ όλα δεν θέλουν ένα πορτοφόλι και σε δεύτερη φάση δεν το θέλουν γιατί είναι δερμάτινο ή λευκό. Αυτό όμως που σίγουρα θέλουν είναι πώς τους κάνει να αισθάνονται το να κρατάνε ένα λευκό δερμάτινο πορτοφόλι. Μπορείς να τους το πεις αυτό; Μπορείς να δείξεις το προϊόν σου με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνεις την καρδιά τους να χτυπάει για να το αποκτήσουν και να κάνουν τατουάζ το brand name σου στο μυαλό τους;

Ναι, το Marketing δεν είναι αυτό που χρειάζεσαι. Το Marketing είναι απλά τεχνικές και εργαλεία που θα σε φτάσουν μπροστά στο κοινό σου γρήγορα και έξυπνα. Αν όμως δεν έχεις ένα story να τους πεις, κάτι διαφρετικό που όμως εκείνοι αναζητούν κι όχι εσύ, τότε απλά θα σε αγνοήσουν.

Αν θέλεις να μάθεις πώς να χτίσεις ένα brand με πιστούς οπαδούς, το BFA είναι για εσένα. Αν θέλεις να μάθεις πώς να χτίσεις concepts, stories, να σταθείς σωστά στις εκθέσεις και να επιλέξεις το fashion show στο οποίο θα βρεθείς, τότε το BFA είναι για εσένα. Αν θέλεις να αυξήσεις τις τιμές σου, να μειώσεις διαφημίσεις και να αποκτήσεις μεγαλύτερο πελατολόγιο, τότε σε περιμένουμε στο Business of Fashion Academy να συνδεθείς με ανθρώπους σαν κι εσένα που ψάχνουν τη γνώση και την επιτυχία.

“Δεν είναι μόνο η γνώση που σαφώς είναι πολύτιμη και η Joy με τον Costantino την μοιράζουν σωστά και απλόχερα, αλλά και ο τρόπος σκέψης που μαθαίνεις να έχεις. Ο τρόπος σκέψης του αποφασισμένου, του «πλέον γνωρίζω τι δουλεύει και τι όχι», του «πλέον έχω αυτοπεποίθηση». Το BFA είναι επένδυση πρωτίστως στον εαυτό σου.» – Απόφοιτος BFA